Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Το ξινόγαλα της ΕΚΠΟΙΖΩ


Εξοργισμένη παρακολουθούσα προ ημερών την τηλεφωνική επικοινωνία μιας εκπροσώπου της ΕΚΠΟΙΖΩ με τον Μπάμπη Παπαναγιώτου στο ραδιόφωνο του Αlpha. Ο δημοσιογράφος προσπαθούσε να μάθει από την κυρία αν πήγε καλά το μποϊκοτάζ με το γάλα. Εκείνη, αφού έκανε γύρω στα 5 λεπτά να φτάσει στο θέμα, τελικώς έφτασε. Και τί ανέφερε; Τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που προώθησαν γάλα με τη δική τους φίρμα κάτω από το ένα ευρώ. Και αισθανόταν περήφανη η κυρία εκπρόσωπος της καταναλωτικής ένωσης. Υπερήφανη γιατί; Γιατί οι μεγάλες αλυσίδες πλάσαραν δικό τους εμπόρευμα-σαφώς δεύτερης και τρίτης ποιότητας γιατί διαφορετικά δε θα το πούλαγαν φθηνότερα από ένα ευρώ-με σκοπό να κερδίσουν κάτι παραπάνω τις ημέρες του μποϊκοτάζ; Αυτό είναι επιτυχία; Η μήπως δεν κατάφερε να την καταγράψει και να τη μεταδώσει επαρκώς η ΕΚΠΟΙΖΩ; Και φυσικά, η κυρία εκπρόσωπος δε σταμάτησε εκεί. Αφησε να εννοηθεί ότι επειδή η ΕΚΠΟΙΖΩ επιτελεί κοινωνικό έργο θα πρέπει να χρηματοδοτείται από την πολιτεία λέγοντας ότι στη χώρα μας το καταναλωτικό κίνημα δεν έχει την υποστήριξη της πολιτείας. Και όταν της ανέφερε ο Μπ.Παπαναγιώτου ότι ο χαρακτήρας ενός τέτοιου κινήματος είναι σαφώς αντιεξουσιαστικός, η κυρία εκπρόσωπος το προσπέρασε και επέμενε να αφήνει υπονοούμενα.
Δε ντρεπόμαστε λέω εγώ!!! Αν ο καθένας ζητεί χρηματοδότηση για να επιτελέσει κοινωνικό έργο-έχει γίνει πια της μόδας στη χώρα μας-τί στο διάολο κάνουμε;
Αυτή ήταν η επιτυχία του μποϊκοτάζ; Οχι κυρία ΕΚΠΟΙΖΩ! Η επιτυχία του μποϊκοτάζ και του κάθε μποϊκοτάζ που κάνει ο καθένας μας δεν έχει σχέση με χρηματοδοτήσεις, επιδοτήσεις και κονδύλια αλλά ουσιαστική αντίδραση. Ο χαρακτήρας ενός καταναλωτικού κινήματος αλλά και μιας καταναλωτικής ένωσης θα πρέπει να είναι αντιεξουσιαστικός. Το καταναλωτικό κίνημα και η κάθε ένωση θα πρέπει να είναι απέναντι στην εξουσία και κυρίως στην εξουσία του κέρδους. Τώρα, αν εσείς θέλετε να μοιράζετε ευχολόγια για τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που πλασάρουν τα γάλατά τους-όποια γάλατά τους-να τα αγοράσετε εσείς και να τα πιείτε στην υγειά τους! Δεν είναι αυτό αντίσταση. Ντροπή σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: